OPMERKINGEN VAN DE TEKENAAR:

Ik ben gaan zitten denken over deze portalen en iets schoot me te binnen. Deze portalen zijn onzichtbaar, dus tenzij een elf weet waar er zich eentje bevindt moeten ze er actief naar zoeken. Soms heeft een verhaal een beetje onwetendheid of vergeetachtigheid nodig om de boel een beetje uitdagender te maken voor een personage. Maar iedereen en alles kan van een portaal gebruik maken, dus hoe voorkom ik dat zeg een Afrikaanse olifant in Siberië terecht komt? (hypothetisch gezegd uiteraard want het is niet de Aarde waar we het over hebben).

Dus ik heb besloten dat een portaal gezien, gehoord of zelfs geroken kan worden via verscheidene manieren, alleen niet door zintuigen zo gelimiteerd als de onze, of de elfen in dit geval.*
Zoals ultraviolet licht. Wij kunnen het niet zien, maar insecten wel (o.a.), dus het klinkt logisch dat de ontvoerders, die gebaseerd zijn op insecten, de portalen op die manier kunnen zien. En panelen 2 en 4, zo heb ik besloten, is hoe de portalen er in UV uitzien.

*) In weze, ik denk dat de portalen zichtbaar zijn op de één of andere manier voor zo'n beetje elk wezen, behalve degenen waar de portalen voor gemaakt zijn. Ik vind de kwaadaardigheid van dit idee best wel leuk ;)